Geschiedenis van de Europallet
De achtergrond van de euro-pallet vindt zijn oorsprong uit de spoorwegen. Europese spoorwegorganisatie hadden in 1961 het idee onder leiding van de gebroeders Svensson om het laden en lossen proces efficiënter en sneller te maken. Medio 1968 werd de pallet gestandaardiseerd en later wereldwijd toegepast bij wegtransport en warehousing. Wat de europallet zo uniek maakt is dat bij het afleveren van goederen de gebruikte pallets van de vorige goederen terug meegegeven kunnen worden aan de transporteur. Gebroken pallets neemt men niet terug en dienen gerepareerd te worden. Hierdoor blijven bruikbare pallets in omloop, waardoor er geen overmatig productie ontstaat van houten pallets. Door de Europese wetgeving is het mogelijk om de pool van europalletgebruikers uit te breiden over de grens.
Europallets kopen
Zoals eerder gemeld heeft het systeem van de europallets ten doel om het hergebruik te bevorderen van bestaande pallets. Daarentegen komt het nog geregeld voor dat bedrijven toch nog een groot aantal nieuwe europallets moet kopen. Hoe zou je de levensduur van europallets vergroten? Europallets worden vaak slecht behandeld in een productieomgeving. Ook dient men op de productievloer een goede inschatting te maken wat de maximale belasting is van de europallet. Waar sla je de lege pallets op? Is dit in een droge ruimte of staan deze voor een langere periode buiten in de regen? Nieuwe europallets kopen is makkelijk, maar men kan als organisatie veel geld besparen en daarnaast goed omgaan met het milieu.
Europallets tips voor gebruikte pallets
Wat kun je doen om de levensduur vergroten van je europallets? Hier volgen een aantal bruikbare tips om gebruikte europallets langer te goed te houden:
1. Laat je pallets niet onnodig slingeren waardoor deze op een verkeerde manier iedere keer verplaatst worden
2. Zorg ervoor bij een brede lading dat de vorken voldoende uit elkaar staan
3. Schuif niet onnodig met pallets over de grond
4. Wegdraaien met de vork pas als deze geheel onder de pallet uit is
5. Vervoer nooit een pallets te laag over de grond
6. Kijk eerst of een stelling genoeg ruimte heeft voor het plaatsen van een bepakte pallet
7. Ga normaal met een pallet om en voorkom dat medewerkers ermee gaan gooien
8. Een te lange vork kan schade veroorzaken waardoor deze vaak achter de randen blijft steken of schrapen
9. Laat de lading nooit te ver op de voorkant van vork rusten. Hierdoor is de gewichtsverdeling niet in balans en kan de pallet doorzakken of zelfs breken
10. Zorg voor een goede stand van de mast. Te veel naar voren of naar achteren kan ertoe leiden dat lading verschuift of zelfs van de vork kan glijden